Skip to main content
Critical AdvantageZdravljenje v tujini

Na obisku v eni najbolj priznanih klinik za zdravljenje raka v Evropi

By 11/05/2023May 22nd, 2023No Comments

Skupaj s partnerji iz podjetja Further smo v Španiji obiskali eno najbolj priznanih klinik za zdravljenje raka v Evropi, kjer se za rakom zboleli člani s paketom storitev Critical Advantage tudi največkrat zdravijo.

MD Anderson Cancer Center Madrid je sicer edina podružnica MD Anderson Cancer Center v Houstonu – največjega centra za zdravljenje raka v ZDA in prve klinike za zdravljenje raka po izboru časnika Newsweek na svetu.

Zdravstveni direktor bolnišnice, Dr. Santiago González Moreno, nam je predstavil nekaj poglavitnih značilnosti klinike, ki so jo v Madridu odprli leta 2000. Po obsegu se lahko primerja z Onkološkim inštitutom v Ljubljani. Zaposlenih je 215 zdravnikov specialistov (na Onkološkem inštitutu v Ljubljani na primer 169), organiziranih v multidisciplinarne enote. Leta 2021 so sprejeli 10.516 novih bolnikov medtem ko v Sloveniji za rakom letno zboli približno 16.000 ljudi, ki jih veliko večino sprejme Onkološki inštitut.

Dr. González Moreno poudarja podporo kulturi neprestanega izboljševanja procesov. Eden najpomembnejših ciljev klinike je namreč stalni razvoj zdravstvenih posegov zahvaljujoč učinkovitemu prenosu novosti iz področja raziskovanja, razvoja ter inoviranja v rutinsko klinično prakso.

Na radioterapiji, kjer imajo tudi protonski obsevalnik, zdravijo popolnoma enako kot v Houstonu – z enako tehnologijo, enakimi protokoli in enakim nadzorom kakovosti. “To zagotavlja neprestana podatkovna povezava z MD Anderson v Houstonu, neprestano deljenje in osveževanje datotek. Naši pacienti dobijo natanko enake odmerke, kot jih določijo tam. Pogosto pridejo k nam tudi izobraževat.”, pojasnjuje Dr Natalia Carballo González, vodja oddelka radioterapije.

Posebnost klinike, ki je pomembna za naše člane, je tudi ta, da vse preiskave – ne glede na vašo predhodno dokumentacijo – na mestu opravijo ponovno.

Od leta 2019 za kompleksne in minimalno invazivne operacije uporabljajo robotski sistem da Vinci, ki omogoča najboljšo vizualno 3D definicijo in izjemne manevrske sposobnosti, zaradi česar operirajo učinkoviteje. Za pacienta pa to pomeni manjšo možnost komplikacij, manj bolečin po operaciji, hitrejše okrevanje in tudi manj preživetega časa v bolnišnici.

Sobe so enoposteljne s svojo kopalnico in počivalnikom za spremljevalca. V okolici stavbe je več kot 7.000 kvadratov lepo urejenega vrta, prijetno zelena in mirna pa je tudi širša okolica. Stavba meri 13.139 kvadratnih metrov, v 23 letih so jo že večkrat dogradili in obnovili dolečene oddelke. Od letališča v Madridu je klinika oddaljena kakšnih 15 minut vožnje, v okolici pa so tudi primerne nastanitve. Za oboje je v okviru paketa Critical Advantage poskrbljeno.

Vse našteto se navsezadnje odraža tudi v zadovoljstvu pacientov, merijo ga v zadnjih letih. Več kot 90 odstotkov pacientov bi drugim priporočilo tako kliniko kot njene specialiste, skoraj 93 odstotkov pa bi MD Anderson Madrid spet zaupalo zdravljenje. Kar je visoko nad povprečjem med podobnimi klinikami.