Skip to main content
Critical AdvantageZdravljenje v tujini

MD Anderson še vedno najboljša onkologija na svetu. Katere so najboljše v naši soseščini?

By 13/02/2024March 4th, 2024No Comments

Ameriški tednik Newsweek je objavil novo lestvico najboljših specializiranih bolnišnic na svetu, v katerih se zdravijo tudi člani Dr Best s paketom Critical AdvantageTM.

In na prvem mestu na področju onkologije je prav nič presenetljivo zopet center za zdravljenje raka MD Anderson Cancer Center v ameriškem Houstonu, ki deluje v okviru teksaške univerze. Ime, ki je našim članom še kako znano – MD Anderson ima v Madridu namreč svojo edino podružnico in prav tam se naši člani za rakom največkrat zdravijo. Tudi MD Anderson Cancer Center Madrid, ki si znanje ves čas deli z matično kliniko, pa je na Newsweekovem seznamu najboljših onkoloških klinik na svetu na 82. mestu. Naši člani so se zdravili tudi že v centru za zdravljenje raka Navarra v Pamploni, ki je na omenjeni lestvici najboljša onkologija v Španiji in celo 28. mestu na svetu.

Kaj pa onkološki centri v naši bližini?

Zanimivo je videti, kako so se tokrat odrezale nekatere najboljše klinike v naši bližini. Milano, ki je iz Ljubljane oddaljen le pet ur vožnje, ima nekaj onkoloških klinik v samem svetovnem vrhu. IEO – Istituto Europeo di Oncologia je po Newsweekovi raziskavi celo 15. najboljši onkološki center na svetu, Istituto Nazionale dei Tumori sledi na 19. mestu. Med najboljšimi sta potem na primer še Grande Ospedale Metropolitano Niguarda (49.) ter Ospedale San Raffaele – Gruppo San Donato (75.), kjer so se naši člani tudi že zdravili.

Vrhunske onkološke klinike imajo tudi v Nemčiji. Nekaterim našim članom znan univerzitetni klinični center Charité v Berlinu je na Newsweekovem seznamu na 11. mestu. V samem svetovnem vrhu pa je tudi na drugih področjih, kot je nevrokirurgija (3. mesto na Newsweekovem seznamu najboljših nevrokirurških oddelkov, najboljša v Evropi). Med peščico najboljših sta potem še univerzitetni kliniki v Hamburgu (23.) in Heidelbergu (24.), a Nemčija ima na omenjenem seznamu pravzaprav cel kup odličnih klinik. Uniklinik (31.) v Kölnu denimo ali LMU Klinikum (47.) v Münchenu, pa potem univerzitetne klinike v Essenu (57.), Düsseldorfu (58.) in Leipzigu (145.), Martini-Klinik (104.) am UKE v Hamburgu ter klinika Helios v Berlinu (106.).

Architektur Campus Charité Mitte

Avstrijske onkološke klinike na Newsweekovem seznamu ne kotirajo tako visoko, a vendarle naši severni sosedje premorejo nekaj odličnih centrov za zdravljenje raka. Na primer Döbling Private Hospital, Wiener Private Klinik ter dunajska splošna bolnišnica.

Kako izbiramo najboljše bolnišnice?

Newsweek je raziskavo opravil z obširno anketo med več deset tisočimi specialisti po svem svetu. Torej podobno kot družba Further, ki v sodelovanju z najboljšimi specializiranimi podjetji, kot je na primer družba Teladoc (ekspertna skupina zdravnikov Best Doctors), zagotavlja storitvi drugega ekspertnega zdravniškega mnenja (Second Expert Medical Opinion) in organizacije zdravljenja v tujini (Medical Concierge). 

Že več kot 20 let izvajajo neprekinjeno anketo. Zdravniki specialisti so izbrani iz strani tistih, ki so v najboljšem položaju za presojo njihovih sposobnosti – njihovih kolegov enake zdravniške ali kirurške specializacije. Pri iskanju najboljših zdravnikov specialistov vprašamo prav njih: “Kateremu strokovnjaku bi zaupali, če bi vam diagnosticirali bolezen iz vašega področja?”.

Zdravniki ne morejo glasovati zase, proces nominacije v zbirko pa je prostovoljen in zaupen. Zdravniki za vključitev niso posebej plačani. Rezultati procesa se javno ne razkrivajo.