Skip to main content
Critical AdvantageZdravljenje v tujiniZgodbe naših članov

Bolečine v kolkih niso vedno le znak starostne obrabe okončin

By 20/02/2024June 20th, 2024No Comments

Preberite si zgodbo gospe Muslimović, ki so ji po čakanju na pravo diagnozo in operativni poseg v Sloveniji možgansko cisto naposled hitro operirali v bolnišnici San Donato v Milanu in ji olajšali zahtevne simptome.

Začelo se je z bolečino v desnem kolku. Nič nenavadnega za gospo v poznih šestdesetih, kajne? Podobno lahkomiselno se je primera lotila osebna zdravnica gospe Muslimović. Sliši se že skoraj klišejsko, a po slikanju hrbtenice in kolka ji je povedala, da gre za starosti primerno obrabo okončin, ji predpisala močno terapijo protibolečinskih tablet in jo poslala domov.

Po želodčnih težavah zaradi tablet in vse hujših nadaljnih bolečinah je gospa čez nekaj mesecev samoplačniško obiskala ortopeda, ki je predlagal emiografijo. Rezultati so bili v mejah normale, nevrolog pa je nato svetoval, da opravi magnetno resonanco glave, način hoje je namreč kazal na težave z ravnotežjem. V desnem stranskem ventriklu so potem res našli anarhoidno cisto v velikosti skoraj osmih centimetrov, nevrolog je potrdil simptomatiko normotenzivnega hidrocefalusa in da so težave povezane s tem. Gospo so vpisali v prednostno čakalno vrsto za operativni poseg, ki naj bi ga izvedli predvidoma decembra 2022, čez štiri mesece.

Mučno čakanje na operacijo v Sloveniji ob vse hujših simptomih

Do konca decembra gospa Muslimović ni dobila nobenih informacij in datum operacije še vedno ni bil določen. V tem času je imela vse več težav s spominom, govorom, požiranjem, odvajanjem in ravnotežjem – hodila je lahko le še s pomočjo hojice. Velik izziv za sicer zdravo gospo, ki je vajena rednih dolgih sprehodov in pestrega družabnega življenja.

Gospa Muslimović ima paket Critical Advantage, zato se je v drugi polovici januarja, ko o datumu operacije v Sloveniji še vedno ni bilo ne duha ne sluha, le obrnila na Dr Best. Drugo ekspertno zdravniško mnenje je prejela v desetih dneh. Dr. Roberto Cosme Heros, profesor iz oddelka za nevrologijo Univerze v Miamiju, je potrdil diagnozo in poudaril, da z operacijo ni dobro odlašati in da naj se ta opravi najkasneje v petih ali šestih tednih. Prej, kot bo ta opravljena, prej bodo simptomi izginili in boljše bodo možnosti za izdatno izboljšanje stanja.

Nato pa hitra rešitev v eni najboljših klinik za nevrokirurgijo na svetu

Ker bi letenje lahko predstavljalo problem, smo izbrali kliniko San Donato v Milanu, kamor je mogoče potovati z avtom. Kot zanimivost – milanski San Donato je tudi po izboru ameriškega časnika Newsweek ena najboljših bolnišnic na svetu na področju nevrokirurgije. V Milanu jo je spremljala hči, ki je v tem času prebivala v hotelu blizu bolnišnice (organizirano in krito iz naslova Critical Advantage).

Tja sta prispeli 14. marca in se spoznali s prevajalcem, naslednje jutro so jo operirali in olajšanje je čutila že dan po operaciji. Iz bolnišnice so jo odpustili 17. marca, eno noč pa je prespala še v milanskem hotelu.

Mislim, da sem dobila najboljše, kar obstaja. S hčerko si nisva niti predstavljali, da je kaj takega sploh možno dobiti… biti deležen takšne obravnave, ko je to najbolj potrebno.

Tri tedne po operaciji je že hodila na krajše sprehode s palicami. Tri mesece kasneje je uživala v plavanju in sprehodih v Poreču. Šest mesecev po operaciji pa na izletu po Španiji (letenje ni več težava) že prehodila tudi po 14 kilometrov na dan.

“Spet sem samostojna, bolečine v kolku in križu so izzvenele, spomin se je popolnoma povrnil, diham s polnimi pljuči in uživam v življenju”, pravi gospa Muslimovič. O izkušnji govori z zanosom: “Kar se tiče osebja, strokovnosti, pristopa, obravnave, odnosa in podobno – same pohvale. Mislim, da sem dobila najboljše, kar obstaja. S hčerko si nisva niti predstavljali, da je kaj takega sploh možno dobiti… biti deležen takšne obravnave, ko je to najbolj potrebno.” Prav tako je bila navdušena nad možnostjo izbire pri prehrani v bolnišnici, v sobi je bilo vedno pripravljeno tudi sveže sadje.

Čeprav bi se lahko za to odločila že mnogo prej, je bilo zdravljenje v tujini v okviru storitev Critical Advantage še vedno prava odločitev. Gospa Mulsimović je po vrnitvi iz Milana kontaktirala osebno zdravnico in izvedela, da je še vedno v čakalni vrsti za operacijo. Obenem ji je zdravnica brez težav napisala recepte za potrebna zdravila. Iz UKC je do današnjega dne zanimivo še niso kontaktirali. Kasneje je preiskave ob kontroli opravila pri nas in se z dr. Mortinijem posvetovala prek video povezave.

Hvala gospe Muslimović za fotografije in zgodbo, ki je imela srečen konec.

San Donato je vodilna mreža zasebnih bolnišnic v Italiji

V skupini San Donato letno oskrbijo 4,7 milijona pacientov – večino skozi italijanski javni zdravstveni sistem. Zaposlujejo kar 20.000 ljudi, od tega 7723 zdravnikov in 402 univerzitetna profesorja. Del skupine je namreč na primer tudi univerzitetni center Vita-Salute San Raffaele v Milanu. Bolnišnica San Donato v Milanu je v samem svetovnem vrhu ob nevrokirurgiji tudi na področjih onkologije, kardiologije in srčne kirurgije.